Close

VNETJE DLESNI IN PARODONTOZA

Doktorji v zobni kliniki v Zagrebu Dental Estetic Studio se nenehno izobražujejo glede najnovejših terapevtskih možnostih zdravljenja vseh vrst gingivitisa in parodontoze.

Vnetje dlesni, če se ne zdravi, pripelje do parodontoze in je ena od najpogostejših bolezni današnjega časa. Pred kratkim je bilo dokazano, da težave, ki jih povzroča vnetje dlesni in prisotnost velikega števila bakterij lahko resno vplivajo na zdravje organizma, in ne samo na izgubo zob. Tej težavi se dandanes namenja vse več pozornosti. Oteklina, rdečica in krvavitev dlesni so znaki gingivitisa oziroma vnetja, ki pripelje, če se ne zdravi, do parodontoze oziroma odmik dlesni, izgube kosti in, na koncu, tudi do izgube zob.

Doktorji v zobni kliniki v Zagrebu Dental Estetic Studio se nenehno izobražujejo glede najnovejših terapevtskih možnostih zdravljenja vseh vrst gingivitisa in parodontoze. Prav tako bodo znali odkriti razlog nastanka in stopnjo teh bolezni ter temu prilagoditi terapijo. Terapija je lahko, glede na stopnjo, vrsto in etiologijo bolezni, sestavljena iz mehaničnega čiščenja oblog oziroma ultrazvočnega čiščenja zobnega kamna, kiretaže dlesni in parodontalnih žepov, bakterijskega brisa, medikamentozne terapije, kirurške obdelave itd.

Težave odmika dlesni oziroma recesije dlesni na posameznih mestih rešujemo z majhnimi kirurškimi posegi z zapiranjem z lastnim transplantatom ali s tehniko z membranami. Razlogi nastanka bolezni so številni, najpogosteje pa so kombinacija nekaj etiologij.

Pravilno in redno ščetkanje zob ter ultrazvočno čiščenje zobnega kamna sta osnovna predpogoja za preprečitev njenega nastanka. Čiščenje zobnega kamna se danes priporoča vsakih 3–6 mesecev, in ne samo enkrat letno. To je najmanj, kar lahko naredite za zdravje svojih zob, saj boste z odstranitvijo zobnih oblog odstranili tudi bakterije ter preprečili vnetje in odmik dlesni.

Osnovne napaka, ki jih opažamo pri pacientih:

  • nezadostno in netemeljito ščetkanje;
  • nezadostno ali neščetkanje zob z notranje strani proti ustni votlini, temveč iz izključno zunanje strani;
  • premočno, preveč intenzivno, prepogosto ščetkanje, zaradi katerega pride do odmika dlesni;
  • ko opazijo kri pri ščetkanju, prenehajo s ščetkanjem, namesto da bi to mesto ščetkali bolj in masirali dlesen, zaradi česar bi krvavitev čez par dni prenehala;
  • ne odločijo se za čiščenje zobnega kamna ali pa se zanj odločijo zelo redko;
  • mnenje, da vnetje, otekline, rdečice, krvavitve dlesni niso velika težava za splošno zdravje zob in organizma.
Rezervirajte svoj termin že danes!

Pokličite nas +385 1 4847 432 ali nam pošljite sporočilo.

KONTAKT